Detalii despre cultura de fasole

Cu denumirea științifică de Phaseolus vulgaris, se cultivă pe scară largă pe teritoriul României, utilizată atât pentru păstăile sale, cât și pentru semințe, aceasta având un conțin ridicat de proteine, benefice în stilurile alimentare vegetariene.

Temperatura optimă pentru această legumă este de 20-25 de grade celsius, însă scăderea temperaturilor până la 10 grade afectează planta, iar sub această temperatură Phaseolus vulgaris este de nerecuperat.

Optime pentru fasole sunt solurile fertile cu grad ridicat de permeabilitate. Cantitatea de apă necesară acestei legume trebuie să fie moderată, însă imediat după plantarea ei cât și la formarea florilor, este recomandată o cantitate mai mare de apă.

Pentru rotație, se recomandă ca înainte de plantarea fasolei să fii existat culturi de cartof, castravete, varză sau dovlecel. Plantarea fasolei se realizează direct și este recomandată a se începe la sfârșit de aprilie până la început de mai.

Cele mai frecvente boli întâlnite la fasole sunt antracnoza și arsura comună. Acestea pot fi prevenite dacă se iau anumite măsuri precum rotația culturilor, alegerea de semințe sănătoase, curățarea și cultivarea unor soiuri mai rezistente.

Depozitarea fasolei după recoltare se realizează în spații bine aerisite și, de preferință, reci.