Avantajele lucernei furajere

Lucerna este o plantă furajeră perenă care se recoltează ca fânețe pentru a hrăni direct animalele, în special bovinele. Aceasta poate fi deshidratată și oferită ca furaj animalelor, pe timp de iarnă. Baloţii de lucernă uscată pot fi utilizaţi chiar şi la doi ani după recoltare.

Lucerna este una dintre cele mai valoroase plante de nutreț, datorită conținutului ridicat de elemente nutritive. Crește foarte bine în solurile cu pH minim 6.5, în special în cele bogate în calciu, permeabile și bine aerate.

Lucerna are o rezistență mare la secetă, dar și la temperaturi scăzute. Aceasta este bogată în potasiu, calciu, fosfor și magneziu, asigurând hrana ideală pentru vacile de lapte. De asemenea, fixează azotul în sol cu ajutorul rădăcinilor sale fibroase.

Un alt avantaj al lucernei este că asigură habitatul perfect pentru insecte, și, implicit pentru producerea de nectar și polen. Datorită rezistenței sale la secetă și la temperaturi scăzute și a capacității de regenerare după cosire, lucerna oferă producții însemnate și este importantă și ca masă verde, dar și sub formă de fân uscat.