Beneficiile consumului de ceapă

Printre cele mai cunoscute proprietăți ale cepei, putem aminti că această legumă este antiinflamatoare, antiseptică, cu efect antibiotic, este antimicrobiană și carminativă.

Cu un conținut caloric scăzut, de numai 40 de kcal pe suta de grame, ceapa este ideală pentru diabetici, nu doar pentru că are aport scăzut energetic, ci și datorită unor compuși ai săi anti-diabetici.

Această legumă este o sursă foarte bună de vitamine și minerale, cu un conținut însemnat de fibre, ceea ce înseamnă un colesterol scăzut, reducând riscul bolilor de inimă.

Este demonstrat faptul că un consum regulat de ceapă ajută în menținerea sănătoasă a nivelului glicemiei și îmbunătățește sănătatea oaselor – ceapa fiind deseori asociată cu densitatea oaselor. Consumul regulat al cepei este indicat mai ales femeilor de peste 50 de ani care s-ar putea confrunta cu probleme ale osteoporozei.

Cei mai cunoscuți antioxidanți pe care îi regăsim în ceapă sunt flavonoidele, care protejează celulele în fața stresului oxidativ. De asemenea, acestea influențează capacitatea de absorbție a vitaminei C.

Mai puțin cunoscute sunt acele proprietăți benefice ale flavonoidelor ce influențează pozitiv stările alergice precum dermatita atopică, rinita alergică ori astmul alergic. Totodată acești antioxidanți ce se regăsesc în ceapă ajută la protecția sistemului nervos și a celui cardiovascular.

Multiplele minerale și vitamine conținute de ceapă dețin un rol important în funcționarea optimă a corpului uman. Dintre vitaminele conținute într-o ceapă putem aminti: vitamina A, vitamina C, vitamina E, vitamina K, vitamina B1, vitamina B2, vitamina B3, vitamina B5 și vitamina B6. Cât privește mineralele conținute de ceapă, acestea sunt: calciu, cupru, fier, mangan, magneziu, fosfor, zinc, și seleniu.

Totodată, ceapa poate avea un conținut de apă de până la 89%.